Шпијунски роман

Шпијунски роман је нова књига Бориса Акуњина, којом се отвара његова нова за српске читаоце Библиотека ЖАНРОВИ, као и рад издавачке куће БАШ КЊИГА .

За оне који још нису читали књиге овог најпопуларнијег руског писца последње деценије, Шпијунски роман је сасвим самостална крими прича о борби обавештајних служби Русије и Немачке пре тоталног почетка Другог светског рата (веома професионално, до танчина, описане), о политичкој атмосфери у Русији и предратној Европи, о Москви с краја тридесетих година XX века, о правој љубави, о људском достојанству, о храбрости и подлости, о верности и издајству, као и о неодвојивом својству омиљених јунака Акуњина – умећу да се донесе одлука у судбинском тренутку.

Они, пак, читаоци који једва чекају сваку нову Акуњинову књигу (ова је двадесета преведена на српски језик) свакако ће препознати у главним јунацима Шпијунског романа предтсавнике тог људског соја коме припадају Корнелиус Фон Дорн, Данила Фондорин, општи љубимац Ераст Петрович Фандорин и други Акуњинови ликови, представници славне руске гране витешког рода Фон Теофелс, с његовом породичном девизом која потиче од оснивача рода из дубине векова: „Honor primum, alia deinde “ – Прво част, остало за њом(лат.). Баш према закону крими жанра, финале књиге ће и те како изненадити све читаоце ове књиге – и праве „почетнике“ и загрижене „акуњисте“. Филмски студио Никите Михалкова ТРИТЕ екранизовао је овај роман. Филм се зове Шпијун (2011).Нова издавачка кућа БАШ КЊИГА и Књижарница ЗЛАТНО РУНО, определили су се за принципијелно нову ексклузивну продају нове Акуњинове књиге Шпијунски роман.